Üdvözöljük az ASUS magyar szervizhonlapján!

> Technikai támogatás
> Szervizszolgáltatás
> X51 Notebook akkumulátor-csereprogram

Köszönjük, hogy ASUS notebook / Eee / Phone / LCD monitor terméket vásárolt.

Reméljük, hogy készülékét legnagyobb megelédegésére használja, hiszen az ASUS mindig kiemelkedő minőségű, megbízható termékek gyártására törekszik. Sajnálattal értesülünk róla, hogy termékünkkel probléma adódott. Az ASUS ügyfélszolgálatos és szervizes kollégái természetesen azon lesznek, hogy a hibát gyorsan és szakszerűen orvosolják.
Amennyiben készüléke rendeltetésszerű használat mellett hibajelenségeket mutat a jótállási időn belül, az ASUS javítja vagy kicseréli a meghibásodott alkatrészeket, vagy - terméktől és hibától függően - a teljes készüléket.

Ezt az oldalt azzal a céllal hoztuk létre, az ASUS termékek vásárlóinak kiemelkedő támogatást nyújthassunk arra az esetre, ha a készülék meghibásodik, vagy használatában akadályok jelentkeznek. Kérjük, alaposan olvassa el az oldalon található információkat ASUS termékének szervizbe küldése előtt, hogy az esetleges javítás gyors és hatékony folyamat legyen. Néhány javaslat és szabály betartása segíthet, hogy az ASUS termékek szervizfolyamata egyszerű és gördülékeny legyen.

> Technikai támogatás

Mielőtt készülékéhez szervizszolgáltatást igényelne, kérjük keresse fel az ASUS támogatási weboldalát a http://support.asus.com/ címen. Az ASUS támogatási oldaláról érheti el a legfrissebb illesztő- és segédprogramokat, technikai információkat, hozzáférhet a termékeinkről gyűjtött tudásbázishoz, illetve online fórumainkon több ezer ASUS felhasználóval megoszthatja tapasztalatait, felteheti kérdéseit. Az itt található információk és anyagok segítségével a készülékekkel felmerülő legtöbb probléma gyorsan és fájdalommentesen megoldható, így gyakran elkerülhető a szervizbe küldés, és kimaradás nélkül használhatja készülékét.

Magyar nyelvű technikai támogatáshoz kérjük, vegye fel a kapcsolatot technikai támogatással foglalkozó kollégáinkkal a http://vip.asus.com/eservice/techserv.aspx oldalon keresztül, melynek felülete kényelmes és egyszerű használatot tesz lehetővé. Ez az e-mail alapú, jól követhető és dokumentálható rendszer gyors és hatékony problémakezelést tesz lehetővé. Az itt feltett technikai jellegű kérdésekre munkanapokon 24 órán belül e-mailben válaszolnak kollégáink.

Amennyiben a fenti lépéseken keresztül nem oldódott meg a probléma, kérjük keresse fel magyarországi szerviz-ügyfélszolgálatunkat a +36-1-505-4561 telefonszámon. Ügyfélszolgálatunk készséggel nyújt segítséget mind a hibaazonosításban és a hiba megoldásában, mind az esetlegesen szükséges szervizfolyamat indításában és egyéb, nem kereskedelmi/értékesítési jellegű kérdések megválaszolásában.

> Szervizszolgáltatás igénylés (Futárszolgálattal)

Az RMA formanyomtatványt csak futárszolgálat igénylése esetén kell kitöltenie.
Személyes leadás esetén a következő linken (https://eu-rma.asus.com/pick_eu/h/index.html#whoiswho) találja szervizpartnereink elérhetőségeit. Kérjük figyeljen a partnereink által fogadott készüléktípusokra.

A jótállási feltételekről, a jótálláson belüli javításokról és a jótálláson kívüli javítások feltételeiről bővebben készülékének jótállási jegyén, illetve a szervizszolgáltatás feltételei dokumentumban talál információt.
Az ASUS fenntartja a jogot, hogy szervizközpontjai a szervizbe érkezés után megvizsgálják a teljes készülék, illetve a készülék alkatrészeinek jótállásának érvényességét. Amennyiben jótálláson kívüli javításra (is) sor kerül, az szervizközpont vagy a szerviz-ügyfélszolgálat felveszi önnel a kapcsolatot a javításhoz tartozó árajánlat közvetítése céljából. Jótállási javítás esetén a kicserélt hibás alkatrészek vagy termékek tulajdonjoga az ASUS-ra száll át.

  1. A szervizigény bejelentéséhez kérjük, töltse ki a RMA bejelentési formanyomtatványt.
  2. A kitöltött formanyomtatvány elküldése után a bejelentés elbírálásra kerül. Amennyiben a javításra vonatkozó bejelentése érvényes, az adatok valósak és teljesek, a kapcsolódó egyedi RMA hivatkozási számról és a készülék szervizbe szállítására vonatkozó információkat e-mailben kap értesítést.
  3. Az értesítő e-mailben tájékoztatást kap a készülékének javítására kijelölt szervizközpontról, a szervizbe szállítás módjáról, .
  4. Az RMA formanyomtatvány kitöltéséhez el kell fogadnia az ASUS szervizszolgáltatáshoz kapcsolódó feltételeket.
  5. Kérjük, válassza ki a megfelelő terméktípust az  RMA formanyomtatvány kitöltéséhez:

      

Tisztelettel,

ASUS szerviz csapat

ASUS' newly launched RSS (Really Simple Syndication) service provides up-to-date information on BIOS, Drivers, Utilities, Manuals, as well as FAQs. It's convenient and easy to use for everyone.
Please click here for more information.

Hol találom a sorozatszámot (SN)?

1. Keresse meg notebook készüléke alján a vonalkódot is tartalmazó címkét.
2. A sorozatszám az 'SN:' karakterek utáni, számmal kezdődő 10 elemű karaktersor.

1. Keresse meg notebook készüléke alján a vonalkódot is tartalmazó címkét.
2. A sorozatszám a számmal kezdődő 12 vagy 15 elemű karaktersor.

1. Keresse meg PDA/PND készülékén a vonalkódot is tartalmazó címkét.
Az azonosító címke általában az akkumulátor alatt található.
2. A sorozatszám a számmal kezdődő 10 vagy 12 elemű karaktersor.

> EEE PC

1. Keresse meg Eee PC készüléke alján a vonalkódot is tartalmazó címkét.
2. A sorozatszám az 'SN:' karakterek utáni, számmal kezdődő 12 elemű karaktersor.

Hol találom a modellnevet?

A modellnevet legegyszerűbben a notebook csuklótámaszára ragasztott terméktájékoztató matricán azonosíthatja.
Amennyiben a matricát eltávolították, a notebook dobozán is megtalálhatja a modellnevet.

Keresse meg notebook készüléke alján a vonalkódot is tartalmazó címkét. A modellnév a MODEL felirat mellett található.
Régebbi készülékeknél a 3., 4. és 5. karakter kihagyható.

Az illusztráción: A6VA sorozat (felirat szerint A6Q00VA)

> EEE PC

Keresse meg Eee PC készüléke alján a vonalkódot is tartalmazó címkét. A modellnév a képen pirossal jelölt helyen található.

Az illusztráción: 701 (modellnév)


Csomagolási instrukciók

> Hogyan csomagolja be helyesen notebookját vagy Eee PC-jét?
Az ASUS készülékek szervizbe küldésekor mindenképpen szükséges a készülékek megfelelő becsomagolása.

• Notebook és EeePC becsomagolásához lehetőség szerint használja az eredeti gyári, vagy azzal egyező minőségű és biztonságot nyújtó csomagolást.
• Az ASUS és megbízott szervizpartnerei nem vállalnak felelősséget a helytelen csomagolásból eredő sérülések miatt. A szállítás során helytelen csomagolás miatt fellépő károkért a feladó a felelős.
• Felhívjuk figyelmét, hogy a küldéshez használt csomagolást a csomag szervizbe érkezése után újrahasznosíthatják. Ebben az esetben a megjavított készülék visszaszállításkor új csomagolást kap, melyet kérjük, őrizzen meg esetleges további szállítási célokra.

• Amennyiben az eredeti, gyári csomagolás már nem érhető el, kérjük kövesse az alábbi példákban bemutatott HELYES csomagolási módokat. Mindenképpen kerülje a HELYTELEN csomagolási példákban illusztrált csomagolási hibákat.
• Mindenképpen ügyeljen a készülék éleinek és sarkainak kiemelt védelmére.
• A kartondoboz és a készülék között minden irányban tanácsos helyet hagyni (akár 5 cm-t). Ezt a helyet a dobozban párnázza ki habszivaccsal, buborékos fóliával vagy más rugalmas térkitöltő anyaggal. Az újságpapír nem megfelelő térkitöltő párnázó anyag!
• A készülék mellé helyezett kemény tárgyakat (pl. adapter) úgy helyezze el, hogy semmiképpen ne érintkezhessenek a készülékkel, így elkerülhetőek a karcolások és ütődések.
• A dobozt biztonságosan zárja le. Ne felejtse el jól látható módon felírni az RMA hivatkozási számot a dobozra.

> Példák HELYES csomagolásra
> Példák HELYTELEN csomagolásra

Példák HELYES csomagolásra

Ez a példa 2 képpel azt mutatja be, hogyan lehet egy LCD monitor dobozába HELYESEN csomagolni egy notebookot. Az LCD monitor eredeti polisztirol bélelése minden oldalról és élről védi a notebookot az ütődésektől, és megakadályozza a dobozon belüli mozgást.

 
 
 

Ebben a példában 3 kép illusztrálja, hogy egy kemény kartondoboz és levegővel felfújt párnácskák segítségével hogyan lehet HELYESEN becsomagolni a notebookot. A párnácskák alulról, felülről, és minden oldalról és élről védik a notebookot az ütődésektől. A notebooknak nincs mozgástere a dobozban.

 
 
 
 

Ez a két kép a doboz-a-dobozban HELYES csomagolási megoldást mutatja be. A notebook nem mozoghat a belső dobozban, mivel más kartonpapírból körbetömték a hézagokat, és a notebook maga légbuborékos fóliát kapott közvetlen borításként.

 
 
 

Ezen a két képen újabb HELYES csomagoláséknt a notebook [az eredeti csomagoláshoz hasonlóan] két éléről védőburkolatot kapott, így az élei és sarkai nem érintkezhetnek a dobozzal. A notebook oldalapjait nagy mennyiségű, légbuborékos fóliából álló térkitöltő anyag védi.

 
 
 

Más gyártó készülékének doboza is felhasználható HELYES csomagolásra. A notebook éleinél fogva szilárdan áll a dobozban, mozgástere nincs, és extra buborékos fóliával töltötték ki a maradék teret.

Ugrás az oldal tetejére

Példák HELYTELEN csomagolásra

Teljesen HELYTELEN csomagolás, se doboz, se párnázás, se védőburok. Szinte biztos sérülés szállítás közben.

Teljesen HELYTELEN csomagolás, kemény kartondoboz nélkül. Szinte biztos sérülés szállítás közben.

HELYTELEN csomagolás, a párnázás (vastag szivacs) nem éri körbe a notebookot, a notebook éle védtelen és így könnyen sérülhet.

HELYTELEN csomagolás, túl puha cipősdoboz, melynek nincs tartása, valamint nem elégséges térkitöltő párnázás és védőburok. A dobozban szabadon mozoghat a notebook, így nagyon könnyen sérülhet.

HELYTELEN csomagolás, túlméretezett doboz, nem elégséges térkitöltő párnázás, az adapter a notebookon szabadon mozog és karcolhatja/törheti azt. A notebook szabadon mozoghat a dobozban, így nagyon könnyen sérülhet.

Teljesen HELYTELEN csomagolás, a notebook térkitöltő párnázás nélkül teljesen szabadon mozoghat a dobozban, így semmi nem védi a rázkódástól és a sérüléstől.

Teljesen HELYTELEN csomagolás, az előzőnél semmiben sem kielégítőbb. A notebook megfelelő térkitöltő párnázás nélkül teljesen szabadon mozoghat a dobozban, így semmi nem védi a rázkódástól és a sérüléstől.

Teljesen HELYTELEN csomagolás, az előzőnél semmiben sem kielégítőbb. A puha cipősdoboz szinte egyáltalán nem védi a készüléket, szinte biztos sérülés szállítás közben.

 
 
Ugrás az oldal tetejére

Gyakran Ismételt Kérdések (Gy.I.K.)

> Notebook
> PDA / PND
> LCD Monitor

 


Notebook

> A7K TV tuner probléma

> CD/DVD meghajtó nem jelenik meg a „Sajátgép” alatt és felkiáltójeles az „Eszközkezelőben”

> F3E (F3Sc, F3Sv) LAN driver telepítése után lefagy a Windows XP vagy Vista operációs rendszer.

> F3Ke analóg jack kimenetén nem szól a hang.

> F3T vagy F3Tc nem tud visszatérni „Alvó” állapotból, a készülék lefagy.

> F5R - „Alvó” állapotból történő visszatérés után a ventillátor maximális fordulatszámon pörög, nagyon hangos.

> Hogyan telepítsünk Windows XP-t SATA meghajtós gépre?

> Hogyan kell akkumulátor kalibrációt végezni?

> Hogyan telepítsük újra az Asus notebookhoz járó operációs rendszert?

> Hogyan tudom kikapcsolni a notebookom automatikus fényérzékelő szenzorát?

> 4GB memória van a gépemben a 32 bites Windows-om csak 3-3,5GB-ot lát. Miért?

> Asus notebook BIOS frissítésének lépései:

> Nem működik a dupla-kattintás az érintőpadon. Miért?

> Milyen sorrendben kell feltelepítenem a drivereket a frissen telepített operációs rendszeremre?

> Windows XP alatt nem szól a HD audió hangkártyám. Miért?

> USB-s nyomtató probléma Windows Vista SP1 telepítése után.

> Fn+F2 billentyűkombináció használata után sem működik a WiFi és a Bluetooth. Miért?

> A készülékhez kapott operációs rendszer visszaállítása esetén „Error” felirat.

> Hogyan tudom az egérpad számológép funkcióját használni?

> Bekapcsol a készülékem, de nincs kép és az állapotjelző LED(ek) világítanak és a ventillátor is pörög.

> F3E/F3L Windows XP használata esetén a felbontás 640x480 az Intel driver telepítése után. Miért?

> Miért nen látszik a vezetékes LAN kártya az „Eszközkezelőben”?

> Hogyan találom meg a megfelelő drivert a notebook webkamerájához?

> A laptomon Windows XP operációs rendszer van és a processzor órajele nem éri el a specifikációban leírtakat.

> A notebookom rendelkezik Intel Turbo Memory modullal, de az „Eszköz nem indítható el” feirat jelenik meg az „Eszközkezelőben”.


Ugrás az oldal tetejére

 

A7K TV tuner probléma


Van egy A7Kc hybrid TV tuner kártyás notebookom, amely nem működik megfelelően 32 és 64 bites Vista operációs rendszer alatt a Windows Media Center alkalmazásban. A tuner kártya digitális üzemmódban nem talál semmilyen analóg csatornát és a digitális csatornák száma is nagyon kevés. Digitális csatornák esetén a kép és a hang bizonyos esetekben nincs szinkronban.
Mi a megoldás?

A beépített TV tuner kártya teljes mértékben kompatibilis a Windows Vista beépített Media Center szoftverével. Van lehetőség egy teljes funkcionalitású alternatív szoftver használatára „Asus Mobil Theather” személyében, amely Windows XP és Windows Vista 32/64 bites operációs rendszerekkel kompatibilis.

Az alábbi linken érhető el a szoftver: http://www.asustreiber.de/download.php?view.260

Ugrás az oldal tetejére

 

CD/DVD meghajtó nem jelenik meg a „Sajátgép” alatt és felkiáltójeles az „Eszközkezelőben”


Egy program telepítése után Windows XP vagy Vista operációs rendszerek esetén az optikai meghajtó eltűnik a „Sajátgépből” és az „Eszközkezelőben” felkiáltójelesen jelenik meg a CD/DVD meghajtó az alábbi üzenettel: „Az eszköz nem indítható el ...”

A probléma a következőképpen orvosolható:

-  Adja ki a „regedit” parancsot a „Start menü/Futtatás” menüpont alatt
-  Keresse meg a következő registry kulcsot: HKEY_LOCAL_MACHINE -> SYSTEM -> CurrentControlSet -> Control -> Class -> (4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318)
-  Távolítsa el a „LowerFilters” bejegyzést (abban az esetben, ha szerepel egy „UpperFilters” bejegyzés is).
-  Indítsa újra a számítógépet

 Ugrás az oldal tetejére

 

Operációs rendszer lefagy

 

F3E (F3Sc, F3Sv) LAN driver telepítése után lefagy a Windows XP vagy Vista operációs rendszer. Miért?

Kövesse az alábbi lépéseket:

-       Amennyiben a vásárlás után sajátkezűleg bővítette a készülék memóriáját kérem távolítsa el az új modulokat és tegye vissza a gyárit a telepítés idejére.

-       Az operációs rendszer telepítése előtt a „BIOS”-ban tiltsa le a LAN kártyát és miután befejeződött a telepítés az „Eszközkelőben” az IEEE1394 vezérlőt és az USB webkamerát tiltsa le. Indítsa újra a gépet és engedélyezze a LAN kártyát a „BIOS”-ban és telepítse fel az illesztőprogramot a CD-ről. Ismételt újraindítást követően engedélyezni lehet az „Eszközkezelőben” letiltott hardvereket.

-       Amennyiben a fentiekben leírt eljárás nem segít az alábbi weblinkről elérhető driver letöltése és telepítése javasolt:

-       http://dlsvr.asus.com/pub/ASUS/nb/Drivers/LAN/AtherosL1_V2378_V24710_XPVista.zip

 Ugrás az oldal tetejére

 

F3Ke analóg kimenet nem szól

 

F3Ke analóg jack kimenetén nem szól a hang. Miért?

Kérem engedélyezze a „BIOS”-ban a „Play POST sound opciót” és a kimenet megfelelően működni fog.

Ugrás az oldal tetejére

 

Készülék lefagy alvó állapotból való visszatérés után

 

F3T vagy F3Tc nem tud visszatérni „Alvó” állapotból, a készülék lefagy.

Mindkét esetben egy BIOS frissítés javasolt F3T esetében 227-es, F3Tc esetében pedig a 220-as verziójú frissítés telepítésére van szükség.

A frissítés telepítése után a funkció megfelelően fog működni.

Ugrás az oldal tetejére

 

Alvó állapot után, ventillátor maximális fordulaton

 

F5R - „Alvó” állapotból történő visszatérés után a ventillátor maximális fordulatszámon pörög, nagyon hangos.

503-as vagy annál újabb verziójú BIOS frissítés megoldja a problémát. A megfelelő szoftvert az alábbi weboldaról tölthető le: http://support.asus.de/download/download.aspx?model=F5R&os=17&SLanguage=en-us

Ugrás az oldal tetejére

 

Windows XP teleítése SATA meghajtóra

 

Hogyan telepítsünk Windows XP-t SATA meghajtós gépre?

A mai notebookok szinte kizárólag SATA csatolófelületű meghajtókkal vannak szerelve és ez bizonyos lapkakészletek esetében problémát okozhat a telepítés során. A telepítés során nem megjelenő merevlemez probléma elsősorban Intel chipsettel szerelt készülékeknél jelentkezik és az alábbi beállítás megváltoztatása után az XP operációs rendszer hiba nélkül telepíthető.

-       Kapcsolja be a készülékét és az indulás során az „F2” gombbal tud belépni a notebook BIOS-ába. A kurzorral navigáljon az „Advanced” fülre és itt a „SATA” operation menüpont alatt „Enhanced”-ről „Compatible” módra kell váltani az említett opciót. „F10”-el mentse el a beállításokat és újraindítást követően a telepítés sikeres lesz.

-       Amennyiben a Windows XP-t a SATA szabvány minden előnyével szeretné használni egy USB-s floppy meghajtó segítségével, amikor a telepítő erre kéri „F6”-ot nyomva tudja feltelepíteni a drivert a floppy lemezről. Ellenkező esetben pl. az ingyenes „nLite” programmal a megfelelő illesztőprogramot bele kell integrálni a telepítőkészletbe. Egy általános Intel illesztőprogram elérhető az alábbi oldalon.

-       AMD és nVidia lapkakészletes gépeknél nem szokott probléma lenni, mert „IDE” vagy ”Native IDE” beállítás az alapértelmezett és a Windows XP gond nélkül feltelepül a készülékre.

 Ugrás az oldal tetejére

 

Akkumulátor kalibráció

 

Hogyan kell akkumulátor kalibrációt végezni?

Akkumulátor kalibrációt abban az esetben érdemes elvégezni, ha az operációs rendszer által megállapított akkumulátoros üzemidő nem egyezik meg a valós üzemidővel. Ilyenkor a készülék BIOS-ába belépve a „Power” fülön a „Start Battery Calibration” menüpontot kiválasztva elindul a folyamat. A folyamathoz teljesen feltöltött akkumulátor szükséges és a program lemeríti a készüléket éppen ezért ez több óráig eltarthat. Figyelem a kalibráció opcionális szolgáltatás nem minden készüléken elérhető!

 Ugrás az oldal tetejére

 

Készülék lefagy alvó állapotból való visszatérés után

 

Hogyan telepítsük újra az Asus notebookhoz járó operációs rendszert?

A készülékhez kapott OEM operációs rendszer visszaállítására kétféle lehetőség áll rendelkezésre:

1.     A készülék bekapcsolása után az „Asus” felirat megjelenése alatt „F9”-el tudja kezdeményezni a rendszer visszaállítását a készülék merevlemezén lévő rejtett partícióról. Amennyiben a készülék merevlemeze nem volt valamilyen indok miatt teljesen leformatálva ez a lehetőség mindig elérhető. Előnye, hogy gyorsabb és nincs szükség a driver lemezre, mert a helyreállító partíció tartalmazza azt.

2.     Merevlemez cseréje vagy teljes formatálása után a készülékhez kapott „Recovery DVD”-vel lehet helyreállítani a készülékhez kapott operációs rendszert, a továbbiakban bemutatatásra kerülő lépések ugyanazok a „Driver DVD” behelyezését kivéve. Ezen opció használata esetén a BIOS-ban (F2-vel lehet belépni a készülék bekapcsolása után) a CD/DVD meghajtót kell megadni elsődleges „boot” eszközként, hogy a helyreállítási folyamat elinduljon.

A fent említett lehetőségek valamelyikének elindítása után az alábbi képernyő fogadja:

Három opció közül tud választani:

1.     „Recover Windows to first partition only” -> Az operációs rendszer az első partícióra kerül helyreállításra. Ezt abban az esetben válassza, ha a merevlemez előzetesen 2 partícióra lett felosztva a gyárilag meglévő állapot vagy a 3. opció választása esetén.

2.     „Recover Windows to the entire HDD” -> Az operációs rendszer a teljes merevlemezre kerül helyreállításra.

3.     „Recover Windows to entire HDD with 2 partition” -> Ebben az esetben a helyreállító folyamat 40% és 60% arányban két partíciót hoz létre a telepítés során és az elsőre kerül telepítésre az operációs rendszer.

A folyamat elindítása után, ha a készülék újratelepítése „Recovery DVD”-ről történik a „Please insert Driver CD” felirat megjelenése esetén helyezze be az operációs rendszernek megfelelő lemezt. A telepítés folyamata időigényes kifejezetten DVD használata esetén. A készülék abban az esetben használatra kész, ha az alábbi nyelvválasztó képernyő fogadja:

Bootolható USB Pendrive készítése

1. Töltse le a következő fájlokat: dos.zip a usb_format.zip.
2. Tömörítse ki az usb_format.zip fájlt egy könyvtárba
3. Készítsen elő egy pendrive-ot, amelyről előzetesen biztonsági mentést végzett és csatlkaoztassa a számítógéphez.
4. Indítsa el az usb_format.exe programot és az alábbi képet kell látnia:5. Válassza ki a csatlakoztatott pendrive-ot.
6. A képen láthatóaknak megfelelően végezze el a beállításokat és tallózza ki az előzetesen kitömörített dos.zip fájl tartalmát – a „Volme label” tetszőleges név lehet - .7. Klikkeljen a „Start” gombra.
8. Győződjön meg róla, hogy a meghajtó biztosan üres és klikkeljen a „Yes” gombra.

 

9. Sikeres telepítést követően az alábbi információs ablak jelenik meg, „OK” gombbal zárja be.
Fentebb leírt eljárás során elkészített bootolható USB pendrive alkalmas különböző DOS alapú programok futtatására, mint pl. BIOS frissítő program, diagnosztikai programok és egyéb mentő szoftverek (N. Ghost Utility).

 Ugrás az oldal tetejére

 

Automatikus fényérzékelő beállítása

 

Hogyan tudom kikapcsolni a notebookom automatikus fényérzékelő szenzorát?

A fényérzékelő szenzort a megfelelő „ATK” driverek megléte esetén a „Fn+A” billentyűkombinációval lehet kikapcsolni. Elsősorban a M5x sorozatot és az újabb U vagy N-es modell sorozatot érinti ez a beállítás.

 Ugrás az oldal tetejére

 

Memória probléma

 

4GB memória van a gépemben a 32 bites Windows-om csak 3-3,5GB-ot lát. Miért?

A 32 bites operációs rendszer korlátozásai miatt a 4GB memóriából csak 3GB jelenik meg az operációs rendszer alatt. 64 bites operációs rendszernél nem jelentkezik ez a limitációt. Részletes leírást a következő honlapon talál:

http://support.microsoft.com/kb/946003

Ugrás az oldal tetejére

 

 

BIOS frissítése

 

Asus notebook BIOS frissítésének lépései:

Fontos, hogy BIOS frissítést akkor végezzen ha az indokolt és a szerviz vagy ügyfélszolgálat ezt javasolja a felmerülő hiba kiküszöbölése érdekében! Amennyiben a készülék megfelelően működik a frissítés nem indokolt! A nem megfelelő/hibával végződő BIOS frissítés a készülék működésképtelenségét okozhatja.

A következő lépések betartása javasolt:

-       Az akkumulátor legyen feltöltve minden esetben, egy esetleges áramszünet kivédése miatt.

-       A készüléket csatlakoztassa a hálózati adapterhez.

-       Javasolt egy kisebb kapacitású (512MB-1GB – kompatibilitás miatt) FAT-ra formázott pendrive használata.

-       Windows operációs rendszerről történő frissítés esetén zárjon be minden futó programot, tiltsa le a víruskeresőt, kapcsolja ki a vezetéknélküli eszközöket és távolítson el minden a készülékhez csatlakoztatott eszközt (pl.: USB-s eszközök, LAN kábel, monitor kábel, stb.)

Három lehetőség áll rendelkezésre a készülék BIOS-ának frissítésére, ebből a 2.-3. lépés operációs rendszer független:

1.     Winflash program használata (Windows XP/ Windows Vista):

·        Töltse le a Winflash programot a készülék letöltései közül a http://support.asus.com weboldarlól vagy pedig telepítse a szoftvert a mellékelt Driver CD/DVD-ről.

·        A porgram elindítása után egy figyelmeztető képenyő hívja fel a figyelmet a BIOS frissítés esetleges veszélyeire.

·        A következő ablakban a letöltött és kicsomagolt fájlt elérési útvonalát kell megadni.

·        A fájl leellenőrzése után, ha minden rendben van a letöltött fájllal, akkor beaktiválódik a „Flash” gomb és rákattintva elindul a firmware frissítés.

 

2.     „Easy Flash” program használata:

·        Kapcsolja be a készüléket és lépjen be a BIOS-ba a „F2” gomb lenyomásával

·        A szoftver elindítása után az alábbi képernyő fogadja. Az „ESC” gomb lenyomása után tudja tallózni az elérhető meghajtókat. Javasolt FAT-ra formázott USB pendrive-ról betölteni a BIOS fájlt!

·        A megfelelő fájl kiválasztása után „Enter”-t nyomva elindul a fájl ellenőrzése. Megfelelő verziójú és állapotú fájl esetén a következő ablakban „Yes” gombot kiválasztva elindul az új firmware telepítése.

·        A sikeres frissítés után egy figyelmeztető felirat jelenik meg, amely felhívja a figyelmét, hogy a készülék 2-3 másodpercen belül ki fog kapcsolni.

 

3.     „Aflash2” DOS-os program használata:

·        Töltse le az „Aflash2” programot a http://support.asus.com weboldalunkról a készülék letöltései alól.

·        Készítsen egy bootolható USB-s pendrive-ot és másolja rá az „Aflash2.exe” fájlt és a letöltött BIOS fájlt pl.: N51VGVF.301

·        Előzetesen be kell állítani a BIOS-ban a „Boot” fülön a „Boot device priority” menüpont alatt, hogy az elsődleges boot eszköz az USB-s pendrive legyen.

·        Újraindítást követően elindul a DOS. Válaszza ki azt a meghajtót, amelyen az „Aflash2.exe” és a pl.: „N51VGVF.301” található.

·        Indítsa el az alkalmazást az „aflash2.exe” paranccsal és válassza az „Update Bios...” lehetőséget. A következő lépésben meg kell adni a fájl elérési útvonalát pl.: C:\N51VGVF.301. „Entert” nyomva elindul a frissítés, sikeres telepítést követően egy ablak jelenik meg, hogy indítsa újra a gépet.

 

Ugrás az oldal tetejére

 

Dupla kattintás nem működik

 

Nem működik a dupla-kattintás az érintőpadon. Miért?

A legtöbb esetben a probléma, hogy az érintőpad beállításainál ki van kapcsolva a „Tapping” funkció. A „Vezérlőpult/ Egér beállítások”-on belül az alábbi opciót kell engedélyezni:

[SCM]actwin,0,0,0,0;firefox.exe
2009.05.27. , 12:54:15                [SCM]actwin,0,0,0,0;firefox.exe
2009.05.27. , 12:54:44

Ugrás az oldal tetejére

               

 

Driver telepítési sorrend

 

Milyen sorrendben kell feltelepítenem a drivereket a frissen telepített operációs rendszeremre?

Készülékeink a mellékelt driver lemeznek megfelelően 32 bites Windows XP SP3 és Windows Vista SP1 operációs rendszerekkel kompatibilisek. Amennyivel rendelkezik OEM (előtelepített) operációs rendszerrel az alábbi lépéseket nem kell végrehajtania.

1) Chipset driver (INF update)         Alaplapi lapkakészlet (Intel, nVidia, AMD, SiS)
2) ATKACPI driver                              A készülék energiagazdálkodási és speciális billentyűzet funkcióihoz  szükséges illesztőprogram
3) VGA driver                                      Grafikus kártya illesztőprogram
4) UAA driver                                      Windows XP SP2 esetén szükséges hotfix a HD Audió hangkártyához
5) Audio driver                                    Hagkártya illesztőprogram
6) Modem driver                                 Fax modem illesztőprogram
7) LAN driver                                       Vezetékes hálózati kártya illesztőprogram
8) Card Reader driver                       Multimédia kártyaolvasó illesztőprogram
9) Wireless Console                          A vezetéknélküli eszközök és a Fn+F2 billentyűzetkombináció megfelelő működéséhez szükséges
10) Bluetooth driver                           Bluetooth illesztőprogram
11) Wireless driver                             Vezetéknélküli hálózati kártya illesztőprogram
12) Other drivers                                Egyéb driverek pl. TPM chip, ujjlenyomatolvasó, webkamere, stb.
13) Utilities                                          Asus specifikus segédprogramok: P4G, Net4Switch, NB Probe, ATK Hotkey, stb.
14) Microsoft updates                       Microsoft frissítések

Ugrás az oldal tetejére

 

 

HD audió hangkártya nem szól

 

Windows XP alatt nem szól a HD audió hangkártyám. Miért?

A hiba kizárólag Windows XP SP2 vagy korábbi verziók esetén jelentkezik és egy Windows frissítést követően a hangkártya megfelelően fog működni. Első lépésben az UAA driver telepítésére van szükség és ezek után telepíthető az audió kártya és a fax modem illesztőprogramja.

Ugrás az oldal tetejére

 

 

USB nyomtató probléma

 

USB-s nyomtató probléma Windows Vista SP1 telepítése után.

Az USB_Filter szoftver feltelepítése után az említett probléma megszűnik és a nyomtató ismételten megfelelően fog működni.

Ugrás az oldal tetejére

 

 

WiFi és Bluetooth nem működik

 

Fn+F2 billentyűkombináció használata után sem működik a WiFi és a Bluetooth. Miért?

Bizonyos Asus notebook modelleken található egy a vezetéknélküli eszközöket vezérlő kapcsoló „WLAN/Wireless Switch”. A kapcsolót „On” állásba kapcsolva a „Fn+F2” billentyűkombinációval ezek után már tudja vezérelni a vezetéknélküli eszközöket a készülékében.

A kép illusztráció, modellenként eltérő helyen található a kapcsoló!

[SCM]actwin,0,0,0,0;F5N-Chapter 01-v1 1.pdf
SumatraPDF.exe
2009.05.27. , 16:02:56

Ugrás az oldal tetejére

 

 

Operációs rendszer visszaállítás után "Error" felirat

 

A készülékhez kapott operációs rendszer visszaállítása esetén „Error” felirat.

Többféle hiba miatt is jelentkezhet piros „Error” felirat a helyreállítás során, de elsődlegesen abban az esetben, ha a telepítő nem tudja formázni a készülék merevlemezét. Elsősorban a rejtett partícióról érdemes visszaállítani az operációs rendszert, amely az előző útmutatóban megtalálható. Egyéb esetekben telepítő média probléma vagy más egyéb merevlemez formázási hiba okozhatja az „Error” feliratot.

 Ugrás az oldal tetejére

 

Egérpad számológép funkció

 

Hogyan tudom az egérpad számológép funkcióját használni?

A készülékhez tartozó megfelelő egérpad illesztőprogram és az „ATK/ACPI” illesztőprogramok megléte esetén egy „TouchPad extra” program telepítése szükséges, amelyet a következő weblinkről tud letölteni:

Windows XP és Vista 32 bit

A funkciót az Fn+F9 funkciógombbal lehet aktiválni vagy pedig „TouchPad” médiagombbal, ha a készüléken az utóbbi megtalálható.

 Ugrás az oldal tetejére

 

Készülék lefagy alvó állapotból való visszatérés után

 

Bekapcsol a készülékem, de nincs kép és az állapotjelző LED(ek) világítanak és a ventillátor is pörög. Mi ilyenkor a teendő?

A készülék szervizbe küldése előtt az alábbi lépéseket érdemes végrehajtani, mert az említett probléma gyakran szoftveres jellegű, amely adódhat az operációs rendszer vagy a készülék BIOS-ának „fagyása” miatt.

-       A készülék alján található „Reset/Vészleállító gomb”-ot tartsa nyomva kb. 5-10 másodpercig kikapcsolt állapotban majd próbálja meg újra bekapcsolni a számítógépet.

-       Amennyiben ez nem segít távolítsa el az akkumulátort és a hálózati adapter csatlakozóját és hagyja állni a készüléket 1 napon keresztül. (Megfelelő szakértelem mellett, amennyiben a készülék memóriája a felhasználó számára hozzáférhető távolítsa el a RAM modulokat is.)

-       Továbbra is üzemképtelen notebook esetén a készüléket szervizbe kell küldeni.

 Ugrás az oldal tetejére

 

Intel driver telepítés után 640x480-as felbontás

 

F3E/F3L Windows XP használata esetén a felbontás 640x480 az Intel driver telepítése után. Miért?

A problémát egy BIOS frissítéssel lehet orvosolni. A frissítés után javasolt az Intel driver újratelepítése. Az F3E készülékhez a 301-es a F3L notebookhoz pedig a 205-ös frissítés szükséges.

Ugrás az oldal tetejére

 

 

Vezetékes LAN nem látható

 

Miért nen látszik a vezetékes LAN kártya az „Eszközkezelőben”?

Az újabb sorozatú készülékek esetében gyárilag a vezetékes hálózati kártya nem kapcsol be energiamegtakarítási célból, ha nincs csatlakoztatva kábel a LAN portba. Az illesztőprogram telepítése esetén ez nem szokott problémát okozni, amennyiben a telepítés során hibát jelezne a program, először csatlakoztassa a hálózati kábelt a gépbe és sikeres lesz a telepítés.

Ugrás az oldal tetejére

 

 

Megfelelő webkamera driver

 

Hogyan találom meg a megfelelő drivert a notebook webkamerájához?

A notebookok gyártása során az alkatrész ellátásnak megfelelően különböző kamera modulok kerülhetnek a gépbe, amely esetenként problémát okozhat a megfelelő driver feltelepítésében. Ilyen esetekben az „Eszközkezelőben” a készülék hardveres azonosító kódja (Hardware ID) alapján az adott típus letöltései között beazonosítható, hogy milyen webkamera található a gépben.

 Ugrás az oldal tetejére

 

Processzor órajel

 

A laptomon Windows XP operációs rendszer van és a processzor órajele nem éri el a specifikációban leírtakat. Mi ilyenkor a teendő?

Az említett probléma Windows XP SP2-es vagy korábbi verziónál fordulhat elő és minden esetben javasolt a készülék letöltései között a „CPU_Hotfix/Multiprocessor_Hotfix” telepítése (http://support.microsoft.com//kb/896256). AMD processzorral rendelkező notebookok esetén előfordulhat, hogy szükség van egy mobil CPU illesztőprogramra, amely az AMD honlapján érhető el. A processzor órajel szabályozása a továbbiakban az energiagazdálkodási beállításoktól függ, „Kiegyensúlyozott” üzemmódban a CPU terheléstől függően változtatja az órajelét. Windows Vista operációs rendszer alatt az említett probléma nem jelentkezik.

Ugrás az oldal tetejére

 

 

Intel Turbo Memory hiba

 

A notebookom rendelkezik Intel Turbo Memory modullal, de az „Eszköz nem indítható el” feirat jelenik meg az „Eszközkezelőben”. Miért?

Az „Intel Turbo Memory” kizárólag Windows Vista operációs rendszer alatt működik és „Enhanced” módban kell feltelepíteni a Vistát a modul megfelelő működéséhez. Telepítés előtt a BIOS-ba F2-vel belépve az említett opciót kell beállítani és működni fog az eszköz.

Ugrás az oldal tetejére

 

21


PDA/PND

 

> "Clean reset" útmutató

> Általános hibaelhárítás

> Hogyan tudom szinkronizálni a PDA-m a számítógéppel?

> Miért nincs hangja a navigációs rendszeremnek?

> Számítógéphez csatlakoztatva a navigációs eszközt nem ismeri fel a Window XP/Vista.

> Hogyan tudom frissíteni a navigációs eszközöm szoftverét?

> Lassan találja meg a készülékem a műholdakat. Mi a megoldás?

> Nem tudom bekapcsolni a GPS modult a készüléken. Miért?

> Mit jelent, amikor a készülékemet (PDA/PDA telefon) szeretném bekapcsolni és villan a piros LED?


Ugrás az oldal tetejére

 

"Clean reset" útmutató

P320: Right Soft + Reset

P505: Power + Reset

P525: Joystick fel + Reset

P526: JogDial fel + Reset

P535: Joystick fel + Reset

P552w: Joystick fel + Reset

P565: Joystick fel + Reset

P735: Joystick fel + Reset

P750: Joystick fel + Reset

A620(BT): Power + Reset
A716: Power + Reset
A730(W): Power + Reset
A63x(N): Volume le + Mode switch + Reset
A6X6: Akció gomb + Reset

 Ugrás az oldal tetejére

Általános hibaelhárítás

Kérem kövesse az alábbi lépéseket a készülék szervizbe küldése előtt:

-       Kisebb szoftver probléma esetén a „soft reset” gombbal tudja újraindítani a PDA-t.

-       Abnormális működés, hívás problémák, rendszeres készülék fagyás esetén hajtson végre egy „clean reset”-et a készüléken. Vigyázat ilyenkor minden a készüléken tárolt adat elveszik!

-       Funkcionalitási problémák esetén kérem ellenőrizze, hogy a legfrissebb „firmware”-t használja a készülékhez. A készülékhez tartozó szoftvereket a http://support.asus.com weboldalon tudja elérni.

 

Ugrás az oldal tetejére

 

Szinkronizáció

 

Hogyan tudom szinkronizálni a PDA-m a számítógéppel?

Napjainkig elérhető Asus PDA/PDA telefonok Windows Mobile operációs rendszerrel rendelkeznek. Windows XP-s számítógép esetén az ActiveSync 4.5 szoftverrel Windows Vista esetében a Windows Mobile Device Center 6.1 szoftverre van szükség a szinkronizáláshoz.

A szoftver feltelepítése után csatlakoztassa az USB kábelen keresztül a PDA-t a számítógéphez és az alábbi képernyő kell, hogy fogadja (Windows Vista).

[SCM]actwin,0,0,0,0;
SumatraPDF.exe
2009.05.28. , 14:08:30

Ugrás az oldal tetejére

 

 

Hang probléma

 

Miért nincs hangja a navigációs rendszeremnek?

Kérem győződjön meg róla, hogy a FM rádió funkció ki van kapcsolva.

                     

Ugrás az oldal tetejére

 

Csatlakoztatási probléma

 

Számítógéphez csatlakoztatva a navigációs eszközt nem ismeri fel a Window XP/Vista.

R700-as készüléknél gyakori eset, hogy a számítógéphez történt csatlakozás után figyelmen kívűl marad a készülék által megjelenített három választási lehetőség.

-       Újraindítás után „Normál mód”-ban  – Ebben az üzemmódban ne ismeri fel a számítógép a navigációs rendszert

-       Belső memória használat – A készülék beépített Flash tárhelyének elérése.

-       Memóriakártya üzemmód – A készülékben található Micro SD kártya elérése.

Ugrás az oldal tetejére

 

 

Navigációs eszköz frissítése

 

Hogyan tudom frissíteni a navigációs eszközöm szoftverét?

A tavaly nyári ingyenes térképfrissítés elérhető az Asus Support oldalról ingyenes VIP termékregisztrációt követően. A beregisztrálástól számított 60 nap áll rendelkezésre a frissítések letöltésére. A VIP regisztráció során szükség van az ún. térképkód megadására, amelyet a készülékhez kapott CD/DVD termékszáma alaján tud kikeresni az alábbi oldalról.

Részletes magyar nyelvű telepítési segédlet: R600, R300/R700

Letöltések:

R300: http://support.asus.com/download/download.aspx?model=R300&os=18&SLanguage=en-us

R600: http://support.asus.com/download/download.aspx?model=R600&os=18&SLanguage=en-us

R700(t): http://support.asus.com/download/download.aspx?model=R700&os=18&SLanguage=en-us

Ugrás az oldal tetejére

   

 

Lassú pozicionálás

 

Lassan találja meg a készülékem a műholdakat. Mi a megoldás?

Telepítse fel a GPS Catcher szoftvert a mellékelt CD lemezről és a PND számítógéphez csatlakoztatása után indítsa el a szoftvert. A GPS Catcher szoftver a GPS műholdak kordinátáit frissíti a készüléken ezáltal gyorsabban találja meg a navigációs rendszer a műholdakat.

Ugrás az oldal tetejére

 

 

GPS modul bekapcsolása

 

Nem tudom bekapcsolni a GPS modult a készüléken. Miért?

Az Asus készülékeken külön szoftveres vagy hardveres bekapcsolási lehetősége nincs a GPS modulnak. Minden esetben egy szoftver használata szükséges a GPS modul aktiválásához. Az illusztráción az iGO8 GPS beállításai látszanak az „automatikus keresés” futtatása után:

Ugrás az oldal tetejére

 

 

Piros LED felvillan

 

Mit jelent, amikor a készülékemet (PDA/PDA telefon) szeretném bekapcsolni és villan a piros LED?

Ebben az esetben a készülék akkumulátora teljesen lemerült. Töltse a PDA-t legalább 1-2 órát majd próbálja meg bekapcsolni újra.

Ugrás az oldal tetejére

 

21

 


LCD monitorok

 

Általános hibaelhárítás

-       Energiaellátási problémák, nem világítanak a LED-ek, nincs kép:

·        Ellenőrizze, hogy megfelelően csatlakoztatta az elektromos hálózati kábelt és a VGA kábelt.

·        Be van kapcsolva a monitor?

·        Hálózati adapteres készülék esetén megfelelően vannak csatlakoztatva a vezetékek?

·        Ellenőrizze, hogy a kontraszt/fényerő legalább 50%-ra van állítva.

·        Frissítse a számítógép videókártyájának az illesztőprogramját.

·        Ellenőrizze, hogy a megfelelő bemeneti jelet választotta ki a monitoron. (Egyes modelleknél)

·        Egy tetszőleges másik monitor sem kapcsol be a számítógép VGA csatlakozójára kötve?

-       Képminőség/színek nem megfelelőek:

·        Próbálja meg változtatni a színhőmérsékletet, ellenőrizze hogy megfelelő kontraszt/fényerő beállítás.

·        A gyári értékek visszaállítása esetén sem megfelelő a kép? A monitor menüjén belül a /System Setup/All Reset/Yes beállítással tudja visszaállítani a gyári értékeket.

·        Győződjön meg róla, hogy a VGA kábel megfelelően van csatlakoztatva, és milyen hosszúságú/minőségű kábelt használ, nincs-e valamilyen egyéb elektronikai eszköz/elosztó közel a kábelhez, amely interferenciát okozhat.

·        Homályos, nem megfelelő pozíciójú kép esetén győződjön meg róla, hogy a monitor specifikációjában megadott natív felbontást használja. Analóg monitor esetén a „Splendid” gomb 4 másodperces nyomvatartásával a monitor automatikusan bepozícionálja a képet, egyéb esetekben a monitor menüjéből az /Image/Position részben állítható a kép helyzete.

·        Pixelhibák esetén elsőkörben kérem tisztítsa meg a képernyőt. Sérült csomagolás esetén forduljon a kereskedőhöz. A kijelző akkor tekinthető pixelhibásnak, ha legalább 4 világos vagy 6 sötét hibás képpont található rajta.

-       Funkciógombokkal, képernyő menüjével kapcsolatos problémák:

·        Dinamikus kontraszt (ASCR), amennyiben kapcsolható a monitoron csak olyan esetekben állítható, ha a „Splendid” beállítás nem „Standard” módban van pl.: Game, Sceenery, Theater vagy Night View

·        A monitor funkciógombjai egyszerre csak egy gomb lenyomására reagálnak.

·        Képarány változtatására csak szélesvásznú kijelzőknél van lehetőség!

-       Hangszóró és webkamera problémák:

·        Ellenőrizze, hogy csatlakoztatta az audió kábelt a monitorhoz és a hangkártya megfelelő kimenetéhez. A hangkártya illesztőprogramja megfelelően működik és fel van telepítve, a hangerőszabályzón a hangerő és „balance" érték megfelelő.

·        ­Ellenőrizze, hogy a webkamera USB csatlakozója mind a monitorhoz és számítógéphez is csatlakoztatva van.

·        Amennyiben nincs kép vagy nem megfelelő telepítse fel a kamera drivert és a LifeFrame programot.

·        A kamerakép vibrálását a túlterhelt USB portok – túl sok USB-s eszköz van csatlakoztatva a számítógéphez- vagy pedig a nem megfelelő frissítési frekvencia okozhatja. Utóbbit a LifeFrame szoftveren keresztül a kamera beállításánál lehet állítani.

Ugrás az oldal tetejére

Szervizpartnereink


> Laptopok, Monitorok, AIOk,
   Desktopok és minden egyéb Windowsos készülék

FixDirect Kft.

 
1033 Budapest,
Huszti út 34.
> Hétfő-Péntek 8:00-17:00 óráig
> +36-1-452-4670
> info@fixdirect.hu

> teljes körű jótálláson belüli és kívüli javítása
> Pickup-and-Return szolgálatással, vagy
> személyes ügyfélszolgálaton keresztül
  Ugrás az oldal tetejére

> Tabletek, Telefonok és minden egyéb Androidos készülék

Telemax Gsm Szerviz Kft. (TMX)

 
2040 Budaörs, Kinizsi u. 2/b,
Nyitvatartás: H-P: 9 8.00-17.30, Sz: 9:00-13:00
+3623880 319 (Infocenter, nem ügyfélszolgálat)

info@telemaxgsm.com
http://www.telemaxgsm.com/ (Információs portál)
 
> teljes körű jótálláson belüli és kívüli javítása
> Pickup-and-Return szolgálatással, vagy
> személyes ügyfélszolgálaton keresztül
  Ugrás az oldal tetejére